Ahad, 24 Julai 2011

cara masukkan video facebook ke dalam blog!

hi salam korang..
ada kawan aku ni mintak aku tolong ajar diabuat blog. dia ni seorang dj radio berbayar jakel fm. jom follow blog dia jap! sini
so diani banyak buat video2 puisi luhan hati yang romantis.. hehe dia minta aku tolong masukkan kedalam blog dia, sebab dia tak pandai sangat pasal blog ni.. hehe.. 
so kali ni aku nak ajar korang untuk upload video dari dalam facebook ke dalam blog.  sebab kalau korang direct upload video dr pc korang ke blog,memang tak boleh.. aku pn tak tahu sebab apa.. ekeke so korang kna upload dulu ke facebook then transfer ke dalam blog.. okeey.. hehe jom!

1- mainkan vedeo korang nak transfer ke blog tu dekat facebook sampai habis..
lepas da habis dia akan keluar macam gambar di atas.so klik pergi ke vedeo.dia akan terus bawa korang ke video asal tu. 

2.  okey, kemudian copy di no yg aku highlight kan warna biru dalam gambar di atas tu..
3. masuk blog korang, klik new post, dan klik edit html.
 pastekan kod dibawah ke dalam edit html tu.
 
<center><object width="500" height="400" >
<param name="allowfullscreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" />
<embed src="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="400">
</embed>
</object></center>


4. tulisan biru korang gantikan dgn kod id dalam gambr tadi tu.
5. width dan height korang boleh edit sesuka hati..

siap boleh publishkan.. 
selamat mencuba yer.. 
JANGAN LUPA LIKE DAN KOMEN! LUV U ALL

4 ulasan:

AMMAR YASIR berkata...

Thanks sb kongsi

cik pip berkata...

menarik.thanx:)

follow sini :P

sekamar rindu berkata...

salam..

terima kasih...
*folo blog puan..

Arif Aiman berkata...

thanx :)

Terdapat ralat dalam alat ini
segala coretan dalam blog ini adalah sekadar pendapat peribadi sy sahaja.. sy memohon maaf kepada semua jika tersalah kata.. terima kasih kerana berkunjung ke blog sy. jemput singgah lagi di lain masa..hehe