Jumaat, 22 April 2011

photoshop- cara tukar background

hi.. 
ok, sy ni memg suka2 edit2 gambar.. cantum gambar itu, cantum gambar ini.. 
so kali ni sy nak ajar skit cara nak tukar gambar background dr gmabr yg x best jd background yg best2.. jom...


 
- ok 1st skali buka adobe photoshop..
-open file n open gambar objek utama dan gambar wallpaper..

- 2nd step, klik butang pollygonal lasso tool, pastu klik membentuk objek yg korang mahu, cth sy klik membentuk anak sy..
 - kemudian bla da siap sperti gmabar di atas klik butang edit>copy


-3rd step, klik pd gambar background, pastu klik edit>paste
adjust2 skit gambar tu supaya kemas dan nampak lebih real dan masuk akal.. hehe
boleh guna eraser tool untuk padam apa yg terlebih, dan gunakan blur tool untuk bg blur2 skit spaya nampak real

-step ke4, gnakan move tool untuk gerakkan serta untuk kecil/besarkan gambar mengikut kesesuaian/kelogikan.. hehe pastu klik file dan save, jgn lupa tkar format photoshop kpada jpeg yer..


so finnaly ginilah jdinya..  x jadi sgt sbb agak kemalasan hari ini.. huhu
so selamat mencuba..
**anda buat anda dapat**

ni antara gambar2 yg sy da edit background'nya.. saja suka2 hati.. selamat menonton hehe

 ni kawan sy fiza & fizi

my cute son & doter



raya haji 2009- sandakan, sabah

macam fouziah ghous tak? (kui kui perasan tahap gaban)

 my kazen hakim & hamidah..



sekian...


JANGAN LUPA LIKE DAN KOMEN! LUV U ALL

1 ulasan:

miEya aMieyra berkata...

Sis .. sy ada sofware photoshop tp sy ta pernah gna sbub ta pndai .. ツ .. thnk sbub bg tuto ni .. sy bleh cuba .. klau bleh selalu la update tentang photoshop ye ..

Terdapat ralat dalam alat ini
segala coretan dalam blog ini adalah sekadar pendapat peribadi sy sahaja.. sy memohon maaf kepada semua jika tersalah kata.. terima kasih kerana berkunjung ke blog sy. jemput singgah lagi di lain masa..hehe